betöltés folyamatban...

ÉRDEKESSÉGEK ÉS HASZNOS TIPPEK

ÉRDEKESSÉGEK ÉS HASZNOS TIPPEK A KÖZÖSSÉGI FINANSZÍROZÁS VILÁGÁBÓL

 

Mi a közösségi finanszírozó weboldal?

A közösségi finanszírozó, más néven crowdfunding weboldal egy olyan interneten elérhető platformot jelent, ahol magánszemélyek támogathatják tetszőleges összeggel vállalkozási ötletek megvalósítását, vagy adományozhatnak egy szívükhöz közel álló nemes célnak. Mindegyik modell fizikai jelenlét és a hagyományos pénzügyi szereplők nélkül működik.

Az üzleti célú közösségi finanszírozó kampányoknak többféle típusa van, a közös bennük az, hogy a támogatók összedobják a termék vagy szolgáltatás megvalósításához szükséges pénzt, mintegy előfinanszírozzák azt. 

A legismertebbek világviszonylatban a Kickstarter és az Indiegogo, amelyek sajnos nem minden országból – köztük hazánkból sem – érhetőek el könnyedén.

 

Hogyan alakult ki a közösségi finanszírozás?

Valójában igen messzire nyúlnak időben a közösségi finanszírozás gyökerei. Egyes feljegyzések szerint például könyvek kiadását támogató közösségi összefogások már a 18-19. században is léteztek. Az internet megjelenésével még népszerűbbé vált, elsősorban a művészet és a zene világában. A legelső hivatalos ilyen oldal a ArtistShare, mely 2001-ben indult útjára és a mai nap is sikeresen működik a művészek és rajongótáboruk nagy örömére. A 2000-es években megjelentek a hasonló modellt képviselő, szélesebb témakörben is segítséget nyújtó oldalak, mint a Kiva, IndieGoGo, Kickstarter, GoFundMe, Microventures, YouCaring. Ezek jellemzően amerikai központtal rendelkeznek és a 2008-as gazdasági válság közben és után szaporodtak meg, ahol a bankok finanszírozási kedve és lehetősége is megrendült.

A KKV szektor számára jelentett áthidaló megoldást a tőkebevonásra az ekkor már egyre nagyobb népszerűségek örvendő crowdfunding.

Az eredményeken felbuzdulva azóta számtalan tematikus crowdfunding oldal is létrejött, melyek közül bármilyen kampány megtalálja a számára ideális felületet.

 

Milyen típusú közösségi finanszírozó oldalakat találhatsz?

Ahogy berobbant a köztudatba a crowdfunding lehetősége, úgy az igényekkel együtt differenciálódni kezdtek a gomba módon szaporodó oldalak.

Ezek közül a leggyakoribbakat mutatjuk be, melyek legnagyobb része természetesen a tengerentúlon érhető el.

1. Adományalapú közösségi finanszírozás

Szociális céllal létrejövő kampányok, melyek sok esetben elkülönülnek más, üzleti célú platformoktól. A tapasztalat azt mutatja, hogy az üzleti célú kampányoknál sok esetben használják a támogatók jutalmazását, azonban az adomány célú kampányok esetében is érdemes kreatívan gondolkodni, mivel motiválhatjuk leendő támogatóinkat.

2. Jutalomalapú közösségi finanszírozás

A jutalom alapú közösségi finanszírozás az egyik legelterjedtebb típus. Azt nevezzük így, ahol a kampány létrehozója felajánl jutalmakat a meghatározott összegű támogatások mellé. Sok esetben ez lehet előjegyzés a kész termékre is – ennek nagy előnye, hogy a támogatók tekinthetők az első vásárlóknak, így a piac felmérése is megtörténik egy lépésben.

Lehetnek ugyanakkor ajándéktárgyak, olyan apró figyelmességek is, amik a kampányhoz kötődnek.  Például egy könyv nyomtatására indított kampány esetében lehet ez egy előrendelés, ahol a magasabb összeggel támogatók dedikált példányt kapnak.

3. Tőkefinanszírozás

A KKV-k életében főként a korai szakaszban a befektetői tőke helyett vagy mellett közösségi tőkét is be lehet vonni. Nagy előnye, hogy a termék vagy szolgáltatás már a gyártás előtt bemutatkozik a piacon, ami validálja azt. Itt a támogatók sok esetben éppúgy tulajdonrészt szereznek, mint a hagyományos befektetéseknél.

Az érettebb szakaszban lévő KKV esetében történhet tulajdonosi tőke bevonással, mely jellemzően a fejlesztést szolgálja.

4. Hitel alapú közösségi finanszírozás 

A vállalkozások és a magánszemélyek egyaránt használják a közösségi finanszírozásnak azt a típusát, ahol az adományok későbbi visszafizetésére vállalnak szavatosságot a kampányolók. Leginkább a hitelezéshez hasonló a működése, annak egy gyors és egyszerű alternatívája lehet. 

Ennél a típusnál minden esetben meghatározzák, mire kérik a kampányban meghatározott összeget és milyen visszafizetési határidőt vállalnak a projektgazdák.

5. Ingatlan közösségi finanszírozás

Az ingatlan profilú crowdfunding oldalak modellje többnyire különféle típusú ingatlan befektetéseket vonultat fel, melyekbe az itt böngésző befektetők magántulajdonukból fektethetnek be. A nemzetközi példákat nézve a legsikeresebb közösségi finanszírozó platformok az ingatlanfejlesztések világában indultak.

Érdekesség még, hogy a magyar állam is kínál olyan megoldást, ahol a családok közösségi formában gyűjthetik a pénzt leendő otthonukra, mely egyrészt így kiszámítható havi költséget eredményez, másrészt állami támogatás jár hozzá.

Számtalan kisebb szereplő létezik még, akik egy-egy réspiacot fednek le a crowdfundingon belül. Íme néhány példa, ami eddigi felsorolásunkból kimaradt: oktatási célú, nonprofit szervezeteknek szánt vagy az úgynevezett niche. Ez utóbbi támogathat tudományos kísérleteket, filmek forgatását, de akár egy esküvő költségeinek finanszírozásához is igénybe vehetjük. A lehetőségek száma végtelen, bár mi úgy tapasztaljuk, egyetlen crowdfunding oldal is képes lehet kiszolgálni a különféle igényeket.

 

Melyik ezek közül a GiveMyChance?

A GiveMyChance egy egyedülálló modellt dolgozott ki a két legnépszerűbb crowdfunding forma, a jutalom alapú és az adomány alapú platformok között félúton, melyeket egy felületen keresztül kínál. Emiatt maga a jutalmazás választható opció a kampánygazda részéről. 

Aki adományt gyűjt, az nem feltétlen fog jutalmat felajánlani, míg aki üzleti céllal indít vállalkozást, az első vásárlóit is megtalálhatja az oldalon, akik előfinanszírozzák a terméket, szolgáltatást.

Nem csak ezért izgalmas és egyedi azonban. Lehetővé teszi még azt is, hogy a támogatók tetszőleges platformhasználati díjat fizessenek, ami akár 0 Ft is lehet. Amikor bevezettük ezt az újítást, örömmel tapasztaltuk, hogy a támogatók – a lehetőség ellenére – szívesen járulnak hozzá az oldal fennmaradásához, további fejlesztéséhez, ami így számunkra is egy pozitív visszajelzés arról, hogy szükség van a GiveMyChance-re, hiszen nem csak az itt található kampányok kapnak támogatást, hanem magát az oldalt is értékesnek tartják a támogatók. 

A hazai piac igényeire lett szabva, ugyanis itt nem érvényesül a „mindent vagy semmit” elv.

A magánszemélyek közvetlen összekötésével a kampányoló azonnal megkapja a támogatást a biztonságos PayPal felületen keresztül, függetlenül attól, hogy a kampánycélt elérte-e.

Úgy gondoljuk, hogy a ma már országhatárokon átívelő segítségnyújtásnak, ötletek megvalósulásának kell teret adnunk, és ezt erősítenünk egy oldallal, ahol olyan emberek is kapcsolódhatnak egymáshoz, akik sosem találkoztak.

Ma már számtalan példa mutatja, hogy akiben lobog a vállalkozó szellem, tenni akar az álma megvalósításáért, éljen bárhol és bármilyen élethelyzetben, könnyedén megtalálhatja a korai befektetőit, ha tesz érte.

Ez utóbbit különösen fontos kihangsúlyoznunk, mert itt sem adják a sikert ingyen, hosszú hónapok kemény munkája áll az elismerésre méltó eredmények mögött, ezt mutatják a hazai és nemzetközi példák egyaránt.

Az eszköz azonban készen áll, és úgy terveztük meg, hogy bárki számára könnyen kezelhető, átlátható legyen, ahogyan maga a támogatás folyamata is transzparens.

 

HOGYAN IS KAMPÁNYOLJAK?

Mire indíthatsz kampányt?

A kérdés megválaszolása a fantáziádon múlik. A válasz pedig: bármire indíthatsz kampányt, amiben hiszel annyira, hogy másokat is magaddal ragadj.

De nézzünk néhány konkrét példát!

  1. Adomány céllal indította el kampányát Eszter, aki korábban táncosként jelentős sikereket ért el, egy sérülés miatt azonban egy súlyos idegrendszeri gyulladásos betegség alakult ki nála, melynek gyógyítása egy kezeléssorozattal volt csak lehetséges. Eszter a GiveMyChance felületén gyűjtötte össze a közel 3,5 m Ft-os szükséges összeg felét, majd értesülve kampányáról korábbi osztályfőnöke pótolta ki a hiányzó összeggel.
  2. Egy másik sikersztori szintén a GiveMyChance felületén Siornak, a street art művésznek a kampánya volt, aki könyve kiadásához kért adományt. A modellje szerint a támogatók a könyve egy-egy példányával is gazdagodhattak, így nem csoda, hogy hamar összegyűlt a könyvnyomtatáshoz szükséges összeg.
  3. A (szerintünk) legextrémebb kampány a Kickstarteren látott napvilágot, és mintegy fricskaként jelent meg és ért el döbbenetes eredményeket. Zach Brown kampánygazda a krumpli salátája elkészítéséhez kért támogatást, 10 dollárt tűzve ki célul, melyből végül 13 millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze. Zach nem ment a szomszédba kreativitásért: olyan jutalmakat ajánlott fel, mint egy receptkönyv, amely a világ különböző pontjain található krumpli saláta recepteket gyűjti össze, de a támogatók név szerinti méltatása a főzés közben is a jutalmak közt szerepelt. 

Ebből is látszik, hogy nem a „mit” a fő kérdés egy kampány indításakor, hanem a „​hogyan”.

 

Akkor mégis hogyan kezdjek neki a kampányolásnak?

Elsődleges feladat, hogy tervezd meg a kampányod. Milyen céllal indítod el? Adományt kérsz, vagy vállalkozás ötleted valósítod meg? Utóbbi esetben érdemes kitalálnod olyan jutalmakat, melyekkel leendő támogatóid ösztönzöd majd, és a terméked, szolgáltatásod népszerűsíted.

Ami közös mindkét típusban: a jó minőségű fotók, videó és részletes szöveg egyaránt elengedhetetlenek. Gondolj csak bele, ismeretlenül ezek a paraméterek azok, amelyekből a támogató dönteni tud, megfogja-e a célod. Egy látványosan elkészített 2-4 perces videóban a leendő támogatók közelebb kerülhetnek a kampányolókhoz, jobban megismerhetik őket, a céljaikat, és a nemzetközi gyakorlat azt mutatja, az videók nagyban megnövelik a kampány sikerének esélyét.

Nem kell bonyolult technikára gondolnunk – főként kezdetben – ma már legtöbbünk okostelefonja képes jó minőségű felvételre, ami alkalmas arra, hogy megerősítsük vele kampányunkat.

Amit minden esetben tartalmazzon: kik vagyunk, mi a célunk, amire gyűjtünk, hogyan tervezzük ezt elérni a támogatások segítségével.

Már a tervezés időszakában készítsd el a szükséges tartalmakat, hogy a kampány indításakor fel tudd tölteni.

Kell egy jó csapat? A közösségi finanszírozásban biztosan!

Ha vannak olyan barátaid, akikkel együtt dolgoztok a közös célért, a projektbe vedd bele őket is. Ennek több előnye is van, egyrészt a kampány időtartama alatti feladatokat (lesz bőven :) fel tudjátok osztani, másrészt így jóval több emberhez juttathatjátok el a hírét, nagyobb esélyt szerezve a támogatásra.

 

Ennyit az előkészületekről. De mégis…

 

Milyen a jó kampány?

A fotók és videó minőségéről már esett szó korábbiakban, de vajon milyen az igazán ütős kampányszöveg?

A marketinges vénával rendelkezők itt nagy előnyben vannak, hiszen a feladat itt is az, hogy értékesítsék projektjüket.

Ehhez a legfontosabb megfogalmazni egy víziót – még akkor is, ha adomány céllal kampányolunk, például az egészségünk visszanyerése egy olyan kép, amivel tud azonosulni a támogató.

Bátran használjunk érzelmeket, vigyük bele a saját stílusunkat, mert lesz, akit éppen ez fog meg. Ugyanakkor a tényeket is tartalmazza a projektünk. Pontosan milyen összegre van szükségünk és mit fogunk ebből megvalósítani.

Az eredményes projektek tulajdonosai folyamatosan dolgoznak kampányukkal, így például rendszeresen frissítik is azt, megosztják, meddig jutottak el az eddig befolyt támogatásokból, vagy min dolgoznak éppen. Ez is a bizalomépítés egy fontos eszköze, ami ezen a felületen az elsődleges célunk amellett, hogy a támogatók úgy érezhetik, valami nagyobbnak a részeseivé váltak.

 

Hogyan határozd meg jól a célösszegedet? 

A célösszegünk meghatározása szintén igényel némi tervezést. Ha például egy termék gyártásához kérünk támogatást, egyértelműen tudjuk azt, mennyibe fog nekünk kerülni X darab elkészíttetése. Ez egy tervezhető költség, az üzleti terv szükségességébe nem mennénk itt bele.

Az adomány célú kampányok esetében – például egy külföldi gyógykezelés – ne felejtsük el a kampány célösszegébe beleszámítani a kiutazás költségét a kísérővel együtt, ha szükséges, a szállást, az ott tartózkodást. Gondoljunk végig tételesen minden költséget, ami felmerülhet.

A másik szempont, hogy a minimális célunknál nagyobb összeggel kampányoljunk, mert ha mégsem érjük el azt, még mindig elegendő folyhat be a célunkhoz, míg ha alul lőjük, kifuthatunk a pénzünkből. Ha például a gyártási költségek megemelkednek közben, akkor szükséges, hogy nagyobb keretből tudunk gazdálkodni.

Amit sok kampányoló elfelejt: a támogatóknak járó jutalmak költségét beleszámítani a projekt céljába. 

Például: 5000 Ft értékű támogatásért cserébe postán elküldünk egy saját készítésű képeslapot, amely a kitűzött 1 000 000 Ft-os kampánycél esetében már jelentős, 200 db képeslapot jelent. Ezekkel a költségekkel is számoljunk, amikor kampányunk költségvetését tervezzük!

 

Hogyan kampányolj sikeresen? 

A kampányok tervezése, a csapat felállítása és a kampányindítás után kezdődik csak a tényleges munka, ami a nemzetközi példák alapján teljes embert kíván – ezért is érdemes felosztani a feladatokat. 

Éppúgy, ahogy egy jól működő vállalkozásnál, a kampánynál is vegyük lajstromba az elvégzendő feladatokat, és jelöljünk ki mindegyikre egy olyan résztvevőt, aki szívesen végzi az adott feladatot, és rendelkezik az ahhoz szükséges képességekkel.

Fogalmazzuk meg pontosan a felelősségi köröket, például hogy mi a teendője a közösségi média menedzsernek, tartalomgyártónak, projektmenedzser. Ki fogja készíteni a videós tartalmakat, kapcsolatot tartani a közösségi média felületeken – Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter - érdeklődőkkel, építeni a kapcsolatot a releváns médiákkal?

A tapasztalat azt mutatja, minél több csapattagunk van, annál szélesebb körben terjed el kampányunk, mert a projekten dolgozók magukénak érzik, ezért megosztják ismerőseikkel, így hatványozódik az elérés.

Ezért tettük egyszerűvé a GiveMyChance felületén kampányolóknak a csapattagok meghívását, amivel minden kampányolónak érdemes élni.

 

Az oldalon a 30 000 Ft-os támogatást elért kampányok jelennek meg, ezért érdemes ezt a kezdeti összeget az ismerőseink, szeretteink körében összegyűjteni. Hiszen ki más lehet motiváltabb abban, hogy sikerrel járjunk, mint ők?

A feladat egyébként is az, hogy minél több emberhez jussunk el, így bátran kérjük is meg őket, hogy ha szimpatikus nekik a célunk, továbbítsák az ő ismerőseiknek kampányunkat, és osszák meg ők is a közösségi felületeiken, például Facebookon, Instagramon, LinekdIn-en, Twitteren.

 

De hogyan érhetünk el egyre több embert mi magunk?

A közösségi média felületek, a tematikus Facebook csoportokban való megosztás, különböző nyereményjátékokkal aktivitás generálása, a releváns média csatornákon való megjelenés, a feliratkozók gyűjtése és számukra hírlevél kiküldése, a kapcsolatépítés mind-mind olyan feladatok, melyeket leleményességgel, türelemmel és kemény munkával el tudunk érni.

Például gondoljuk végig, van-e olyan ismerősünk, aki valamely médiánál dolgozik? Vannak-e további médiakapcsolatai? Melyik médium számára lehet érdekes a kampányunk célja?

Bátraké a szerencse! Keressünk elérhetőségeket azokhoz a médiákhoz, ahova be szeretnénk kerülni, és vegyük fel velük a kapcsolatot!  

Frissítsük folyamatosan a kampányunkat, ahogy haladunk előre a kitűzött cél elérésében. Mutassuk be minél érzékletesebben, hol tartunk vagy min dolgozunk éppen. Ezt tehetjük akár új videók, képek feltöltésével, de kommunikáljuk a közösségi felületeinken és feliratkozóink számára is!

A GiveMyChance a kampány frissítésére is beépített lehetőséget kínál, egy gombnyomással, könnyedén megteheted.                                              

Legyen bármilyen lélegzetelállító a kampányunk, ez fogja elhozni azt az eredményt, amelyre a célunk elérése után is büszkén gondolunk majd vissza.