betöltés folyamatban...

Majthényi Mátyás/Majthényi Gábor - "8 1/2" klasszikus vitorlás Gaff Cutter megépítése

Történet Hírek Támogatók és üzenetek Követők

8 1/2 Gaff Cutter

Apám mindig is alkotó ember volt. Ez a tulajdonsága és a víz iránti rajongásának ötvözete indította el azon az úton, amelyet fantasztikus saját építésű járművek köveztek. Már tizenéves korában nagyon bosszantotta, hogy nem lehet saját hajója, amivel vízre szállhat. „Te még túl kicsi vagy ehhez” mondták a szülők és rokonok, persze több se kellett neki és a Sajó parti nádasból kanyarintott ki annyit, amennyit kenuvá lehetett fonni egy kis cukorspárga segítségével. Ezt követték a saját építésű szörfök és szörfvitorlák, a jégvitorlás, sőt szabadságvágyától vezérelve tett egy kis kitérőt a levegő irányába és a saját maga által épített sárkányrepülővel tette meg levegőben a Hármashatárhegy – Törökbálint távot. De Apám érezte, hogy szintet kell lépni

A 8 ½ gondolata 20 évvel ezelőtt a 2000-es évek legelején fogalmazódott meg. Mindig is vonzották a klasszikus formák és amikor a balatoni nádasban meglátott ringatózni egy klinker palánkos csónakot, tudta, hogy a hagyományos hajóépítők útját kell bejárnia. Bele is ásta megát a szakirodalomba és rálelt egy Gaff Cutter típusú, 18. században használt hajóformára, ami szerelem volt első látásra. A saját tervek elkészülte után el is kezdte apránként a projektet: először egy fából készült csiga egy sodort kötélhágcsó, majd az évek folyamán szép lassan megtelt a budapesti garzonja hajóbordákkal, kormányállással.

Eltelt lassan 20 év és éreztem, hogy ezt a fantasztikus értéket nem szabad veszni hagyni. Nekem megadatot a lehetőség, hogy a vitorlázásban nőjek fel. Kevés olyan hajóosztály van, amiben nem versenyeztem és több magyar bajnoki címmel és Európa bajnoki helyezéssel a zsebemben úgy éreztem, eljött az idő, ha az én vitorlástudásomat és apám mérnöki zsenialitását összeadjuk, egy egyedülálló vitorláshajót építhetünk. Ezzel nem csak egy családi álmot valósítunk meg, de egy olyan értéket adunk a magyar vitorlázásnak, ami remélhetőleg generációkon át fogja inspirálni a sportág és a klasszikus értékek szerelmeseit.

A hajó nemes egyszerűséggel a hosszáról kapta a nevét: 8 ½. Ezt a típust Amerika keleti partjain használták a halászok, nagyobb változatai kereskedelmi célokra is alkalmasak voltak, sőt az 1775-ös függetlenségi háborúban is vívtak a cutterekkel csatákat. Az apám által megtervezett változat tavi vitorlázásra van optimalizálva és alkalmas mind kedvtelési, mind oktatási célokra. 

A legegyedibb klasszikus vitorláshajó és egyben a magyar hajózás büszkesége lenne a hazai vizeken ez a hajó, amelynek váza és szerelvényei már készen vannak az agárdi műhelyben. Fontos megemlíteni, hogy az építési technológia a kétkezi munkán alapszik, a használt anyagokat pedig sokszor az élet szülte lehetőségek biztosítják, így nem csúcstechnológiát és milliméterre illeszkedő precizitást, hanem egy szívből és akaratból készült egyedi hajót kell elképzelni.

Ahhoz, hogy a hajó elnyerje végső formáját és kuriózumként szelje a hazai vizeket, a te támogatásodra is szükség van!

Miért érdemes a 8 ½ építését támogatni?

Ha hiszel a különleges értékteremtésben, ha értékeled a hagyományos építési technikákat, ha szereted a klasszikus formákat és ha szeretnél egy ilyen különleges hajón vitorlázni, akkor lépj be a körünkbe és segíts megvalósítani ezt az álmot.

Az adomány mértékét teljes mértékben rád bízzuk, de arra gondoltunk, hogy egy kis segítséget és motivációt nyújtunk neked. Ha van kedved, vásárold meg az alábbi csomagok egyikét, amellyel számodra is valóban emlékeztetéssé válna ez a projekt:

  • Alsó fedélzet csomag: 25.000 Ft – ezért a csomagért cserébe az eredeti hajótervek kicsinyített mását kapod meg az építők által dedikálva
  • Hajópalánk csomag: 50.000 Ft – ezért a csomagért a kicsinyített terveken felül jár egy félnapos próbaút 2 fő részére a 8 ½ vízre tételét követően előre egyeztetett időpont mellett
  • Kormányosi állás csomag: 100.000 Ft – ezért a csomagért a kicsinyített terveken és a próbaúton felül a neved vagy egy általad választott 3 szavas szöveg beírásra kerül a hajó bordáiba, mint fő támogató

 

Találkozunk a vízen!

Majthényi Mátyás 

Jelenleg nincs hír a kampányhoz!

2021.05.11. 16:29
50 000 Ft-tal támogatta a kampányt!
2021.04.14. 14:23
50 000 Ft-tal támogatta a kampányt!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Jelenleg senki sem követi a kampányt!

3 000 000 Ft
célösszeg
3% összegyűlt támogatás
100 000 Ft
eddig összegyűlt támogatás
2
támogatók száma
2021.12.31. 13:58
lejárati idő
Gereben Mátyás
kampánytulajdonos